Redenen waarom u voor de tanden van uw huisdier moet zorgen

INVOERING:

Een onderzoek toont aan dat ongeveer 80 procent van de honden en katten ouder dan drie jaar last heeft van tandheelkundige aandoeningen. Een aangetaste mondgezondheid brengt altijd een groter risico met zich mee dat toxines in de bloedbaan worden opgenomen en ziektes veroorzaken. De volledige en juiste gebitsverzorging is niet alleen van cruciaal belang voor de mondhygiëne van uw huisdier, maar ook voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw huisdier. Het handhaven van een goede mondhygiëne kan voorkomen dat uw huisdier pijn, verlies van tanden en secundaire gezondheidsproblemen ervaart die worden veroorzaakt door bacteriële infecties, zoals hart-, lever- en nierproblemen.

We hebben een aantal belangrijke redenen op een rijtje gezet die de noodzaak van een goede verzorging van het gebit van uw huisdier verklaren:

Mondverzorging kan helpen bij het wegwerken van een slechte adem

We houden allemaal van onze geliefde dierenvriend, maar hoe zit het met de sterke ademgeur; niet helemaal! Een minimale ademlucht is acceptabel, maar een krachtige orale geur is een teken van een ernstige tandheelkundige aandoening. Regelmatige tandheelkundige controles en dagelijks poetsen kunnen de bacteriegroei in de mondholte van uw huisdier verdrijven en een slechte adem effectief verwijderen.

Tandziekte kan grote gevolgen hebben

Net als bij mensen is parodontitis het grootste probleem met de mondgezondheid, ook wel tandziekte genoemd. Het is in feite een infectie van weefsels die de tanden van uw huisdier vasthouden, die het gevolg is van de vorming van tandplak op tanden en tandvlees als gevolg van slechte poets- en flostechnieken. Als het niet op tijd wordt behandeld, kan het leiden tot bloedend tandvlees, pijn bij het kauwen en vaak tot tandverlies.

Regelmatige tandheelkundige beoordeling kan u helpen geld te besparen

Onze huisdieren hebben de kwaliteit van het verbergen van pijn en andere ziekteverschijnselen geërfd. Anatomisch gezien is meer dan de helft van de structuur van de tanden van uw huisdier uit het zicht en ligt onder de tandvleesrand, waardoor het moeilijk is om een ​​tandheelkundige aandoening te herkennen, tenzij nauwkeurig onderzocht. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren geven niet graag uit aan preventieve procedures als ze geen ziekte zien, zich niet realiserend dat hun huisdier pijn en andere tandheelkundige aandoeningen kan hebben, waardoor ze meer betalen voor de dierenartsrekeningen als ze hun huisdier niet meenemen voor regelmatig gebitscontroles, ook als alles van buitenaf in orde lijkt.

Vermijd pijnlijke situaties

Huisdieren gaan door hetzelfde pijnniveau als wij als ze lijden aan een tandaandoening. Het verontrustende hier is dat huisdieren niet weten waarom ze pijn hebben. Daarom, als u voor de mondgezondheid van uw huisdier kunt zorgen, kunt u voorkomen dat ze door de pijn gaan die soms ondraaglijk kan zijn.

Houd ernstige ziekten weg

Huisdieren gaan vakkundig om met hun pijn en ziekte. Je zult je niet bewust zijn van hun gebitsaandoening tot de tijd dat het zich over zijn hele mondholte heeft verspreid en meer schade en lijden heeft veroorzaakt. Door uw huisdier regelmatig te laten onderzoeken, kunt u elke mondziekte vanaf het begin opsporen voordat het moeilijk wordt om ermee om te gaan.

Geen tanden vallen

Naast het kauwen van voedsel, zijn er verschillende andere activiteiten die huisdieren dagelijks met hun tanden uitvoeren, zoals het dragen of oppakken van voorwerpen, het spelen van spelletjes, enzovoort. Als uw huisdier geen reguliere tandheelkundige zorg krijgt, kan een kleine mondaandoening zich ontwikkelen tot een vergevorderde parodontitis, wat kan leiden tot tandverlies. De lege ruimte in de mondholte kan een permanent onderkomen blijken te zijn voor verschillende ziektekiemen die verschillende soorten mondaandoeningen veroorzaken. Dit kan de voedselopname van uw hond en andere activiteiten die hij vroeger met zijn tanden uitvoerde ernstig belemmeren.

Tandproblemen kunnen leiden tot gewichtsverlies

Met de voortdurende tandziekte kan de voedselinname van uw huisdier aanzienlijk worden verminderd, of hij kan het eten volledig opgeven, omdat het voor hem buitengewoon pijnlijk kan zijn om erop te kauwen. Dit resulteert al snel in gewichtsverlies en leidt vaak tot een aangetast immuunsysteem omdat ze niet in staat zijn om aan hun dagelijkse voedingsbehoefte te voldoen met hun minimale of geen voedselinname. Een verzwakt immuunsysteem betekent dat uw huisdier ook vatbaar is voor andere ziekten.

Uw huisdier kan vatbaar worden voor kaakbreuken

Als onze huisdieren geen regelmatige tandheelkundige zorg krijgen, is de kans groot dat ze abnormale gebitsproblemen krijgen, zoals tandabces of parodontitis. Dergelijke ziekten maken het kaakbeen van onze huisdieren geleidelijk erg zwak en kwetsbaar. Zelfs de eenvoudigste activiteiten, zoals het hebben van knapperige brokjes of van een tafel springen, kunnen leiden tot een kaakbreuk.

Regelmatige tandheelkundige zorg houdt extracties weg

De ernstige parodontitis veroorzaakt schade aan botten die werken als ondersteunende structuur van tanden. Wanneer bot- en tandvleesweefsel wordt vernietigd, is het onmogelijk om de zieke tand te genezen en is tandverwijdering de enige uitweg. Het dagelijks poetsen van de tanden van uw huisdier en een regelmatig bezoek aan de tandarts van uw huisdier kan een einde maken aan een tandheelkundige aandoening die zich ontwikkelt tot een stadium dat extractie vereist.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *